Monday, April 7, 2014

Kaksikymmentä litraaPerusohje

Kirkasta kiljua 20 litraa

On hieman turha kysellä vinkkejä siihen, miten kiljua voi valmistaa pullossa tai piilossa vanhemmilta, sillä alkoholin käyttöä ei voi suositella, koska se on kemiallisesti tekninen liuotin ja haitallista aivoille. Varsinkin alaikäisille aivoille, joilla on vielä käyttöä. Etyylialkoholi on keskushermostoa lamauttava aine, jonka valmistus ja juominen on jokaisen täysi-ikäisen oma asia, ottaen huomioon, että aikuisetkin laskeutuvat lasten kehitystasolle juovuksissa ollessaan.


Tavaroiden hinnat ovat esillä, jotta harrastaja saa käsityksen valmistukseen liittyvistä kustannuksista. Tarvikekustannukset eli kiinteät aloituskustannukset ja kiljun valmistustarvikkeet ovat se hinta, mitä itse juoma tulee maksamaan. Työlle tosiharrastaja ei laske hintaa. Vesilukot yleensä tulevat käymissankojen mukana samaan hintaan ja siksi vesilukot ovat listassa suluissa ja  ne on jätetty pois kokonaiskustannuksista. Kaikki tarvikkeet ja valmistusaineet löytää marketeista ja tavarataloista. Lämpömittari ei ole pakollinen, vaan kokemus lämpötilan arvioinnista riittää, mutta sitä suositellaan aloittelijalle tai epävarmalle. Lämpömittarit maksavat luokkaa 3 - 5 € ja ne ovat yleensä lasisia, joten kannattaa käsitellä niitä varoen. Nykyisin saa myöd edullisia digitaalisia, johdolla ja anturilla varustettuja lämpömittareita, joiden etu on se, että varsinaisen näytön voi asettaa paremmin näkyville.

Pikahiiivaa ei tule korvata millään pullahiivalla tai leivontahiivalla, koska ne aiheuttavat juomaan sivumakuja, alkoholi jää 12 %:n lukemaan ja valmistusaikaa lasketaan almanakalla. Ohjeessa mainituilla tarvikkeilla juomasta tulee 17 %:sta, sen voi tarkistaa vaikka mittarilla jos ei usko.

Tarvikkeet

    2 kpl 30:n litran käymisastioita (sis. yleensä vesilukon), 10,50 €/kpl
    (2 kpl vesilukkoja, 1,40 €/kpl)
    Desinfiointiaine, 2,45 €
    Lappoletku, 4,95 €
    Suppilo
    YHTEENSÄ 28,40 €


Kiljutarvikkeet

    Power pikahiiva, 3,75 €
    7 kg kidesokeria, 0,95 €/kg
    Käymisainepakkaus, 3,55 €
    YHTEENSÄ 13,95 €


Jos on valmistanut tällä ohjeella juomaa tai kotiviiniä aikaisemmin, tässä pikaohje:

    Desinfioi tarvikkeet.
    Kiehauta 5 litraa vettä, lisää sokeri ja sekoita.
    Täytä noin 20 asteisella vedellä 25:een litraan asti.
    Lisää pikahiiva, kun veden lämpötila on 15 - 25 astetta.
    Sulje kansi , aseta vesilukko paikoilleen ja anna käydä 3 päivää.
    Lappoa desinfioituun astiaan.
    Lisää käymisenpysäyttäjä lasilliseen kiljua ja kaada se kiljun sekaan.
    Sekoita hyvin ja aseta vesilukko paikoilleen.
    Anna pysähtyä 2-4 päivää ja käy heiluttelemassa paineet pois pari kertaa päivässä.
    Lappoa desinfioituun astiaan, lisää "superkirkaste" joukkoon.
    Sekoita "viinigelatiini" lasilliseen haaleaa (30-40) vettä ja kaada sekaan.
    Kansi kiinni ja heiluttele kaikki hiilidioksidi ulos astiasta, anna seistä 5 päivää.
    Lappoa desinfioituun astiaan, tarkista laatu ja pullota.


Jos ei ole ennen tehnyt tällä ohjeella tai ei ole tehnyt kotiviiniä, seuraava tulee  lukea kokonaisuudessaan:Tarvikkeiden desinfiointi on parasta tehdä kylpyhuoneessa, koska siellä suihkuttelu on vaivattominta. Vesilukosta poistetaan korkki ja kumi ja ne asetetaan  käymissangon pohjalle. Kaada sankoon korkillinen desinfiointiainetta ja lisää hanasta viisi litraa vettä. Sangon asetetaan kansi paikoilleen, sormi vesilukkoreiän päälle, sanko nostetaan ilmaan ja ravistellaan hetki. Irroitetaan kansi, huuhdotaan kaikki siellä olevat tarvikkeet desinfiointiaineessa kunnolla, huuhdellaan suihkun avulla ja pistetään puhtaalle alustalle, joka voi olla  talouspaperia tai joku kankainen liina. Työnnetään sangon kansi pohjalle, huljutellaan kädellä pesuvettä sen päälle ja hieman pyöritellään sitä ja lopuksi huuhdellaan puhtaalla vedellä ja laitetaan sivuun.

Pesuvesi kaadetaan viemäriin ja huuhdellaan sanko. Paras tapa on pitää sankoa toisella kädellä ilmassa kallellaan niin, että vesi virtaa sieltä ulos kun toisella kädellä operoidaan suihkua. On tärkeää huuhdella kaikki reunat ja pinnat. Ulkopintaa pestessä astiaa voi pyyhkiä kädellä tai sienellä, jotta kaikki pöly poistuu. Erittäin tärkeää on muistaa huuhdella sangon reuna hyvin, ettei siihen jää mitään, mikä voisi pilata käymisreaktion.

Ainesten sekoitus.

Kiehautetaan 5 litraa vettä kattilassa ja kaadetaan käymisastiaan. Veden kiehumista odotellessa voi aukaista sokeripussit valmiiksi. Sokeri laitetaan astiaan ja sekoitetaan puu- tai lämmönkestävällä muovikauhalla, kunnes se on kokonaan liuennut. Tällä hetkellä astiassa tulisi olla  miltei siirappimaista nestettä. Laitetaan vesihana valumaan sopivan lämpöistä vettä, noin 20-asteista. Kädelle tämä tuntuu hieman kylmältä. Lämpötilan voi varmistaa pitämällä lämpömittaria vesivanassa noin minuutin. Tämän jälkeen vain kattila hanan alle ja tyhjennys astiaan, kunnes siinä on nestettä 25 litraa. Useimmissa käymissangoissa on litra-asteikko sangon kyljessä, teknillisesti ajattelevat voivat käyttää vaakaa ja katsoa massan 25 kilogrammaa täyttymisen. Varmistetaan, että sangossa oleva vesi on korkeintaan 25 asteista tai pikahiiva kuolee. Alarajana voidaan pitää 15-asteista vettä. Kun vesi on oikean lämpöistä, kaadetaan pikahiivapussin sisältö astiaan, odotetaan, että suurin osa hiivasta uppoaa ja sekoitetaan hyvin. Asetetaan kuminen tiiviste kanteen, tiivisteessä on pieni ura kantta varten. Laitetaan kansi paikoilleen tiiviisti, lisätään vesilukko, vesilukkoon vettä puolilleen ja vesilukon korkki paikoilleen. Korkki estää kiljua roiskumasta käymisen aikana.

Nostetaan astia käymispaikalleen, mieluiten irti lattiasta, koska lattia on yleensä kylmempi kuin huone. Samalla tulee helpottaneeksi lappoamista myöhemmässä vaiheessa, kun astiaa ei tarvitse nostella (hiivasakka sekoittuu astian pohjalta sankoa liikuteltaessa).

Käyminen alkaa muutaman tunnin kuluttua ja seuraavana päivänä käyminen on hyvässä vauhdissa, jos vesilukko päästää läpi kaasua. Jos mitään ei kuulu, käyminen ei ole alkanut tai se on keskeytynyt eli joku virhe on tapahtunut (esimerkiksi liian korkea tai matala lämpötila). Annetaan kiljun käydä rauhassa vähintään kolme vuorokautta tai kunnes vesilukosta nousee kupla 1-2 kertaa minuutissa. Kannattaa seurata, että vesilukko ei tyhjene, koska tulee hajuhaittoja, vesilukkoon  voi lisätä vettä tarvittaessa.
Desinfiointi.

Kun kilju on käynyt eli vesilukosta nousee kupla 1-2 kertaa minuutissa, on aika pysäyttää käyminen. Puretaan lappo ja toinen vesilukko osiin, laitetaan ne toisen astian pohjalle, lisätään korkillinen desinfiointiainetta ja pestään astia ja osat kuten ensimmäisen kohdalla tehtiin.Kootaan lappo ja laitetaan puhdas astia lattialle lähelle käymisastiaa. Tarkistetaan käymisastian kylkeen vertaamalla, että lapon pää jää pohjasta noin 2-3 cm, jotta sakkauntunut hiiva ei tule mukana. Upotetaan lapon pää käymisastiaan varoten heiluttelemista jotta hiiva ei nouse pohjasta. Katsotaan että lapon letkupuristin on auki tai poistettu. Pistetään letkun toinen pää lähelle puhdasta astiaa, imaistaan voimakkaasti kerran ja suunnataan letku astian pohjaa kohti. Jos imaisee pidempään kuin sekunnin, suu saa maistiaisen tuotteesa. Jos imaisee liian heikosti, neste virtaa takaisin käymisastiaan ja sekoittaa pohjahiivaa. Lappoamiseen kuluu aikaa noin 5 minuuttia. Käymisastian pohjalle jää  2 - 3 cm nestettä, jota ei kannata yrittää "pelastaa", koska joukossa on runsaasti hiivaa. Kaadetaan pohjasakka viemäriin ja huuhdellaan käymisastia, vesilukko ja lappo huolellisesti.

.

Otetaan astiasta lapottua juomaa lasillinen sekä käymisainepakkauksesta pussi "käymisen pysäyttäjä" ja kaadetaan pussin sisältö lasiin. Sekoitetaan hyvin ja kaadetaan astiaan. Suljetaan kansi, peitetään reikä sormella, kallistetaan astiaa lattialla hieman ja heilutellaan voimakkaasti, jotta käymisen pysäyttäjä sekoittuu. Laitetaan lopuksi vesilukko paikoilleen ja vettä tarpeellinen määrä ja korkki päälle. Nostetaan astia paikalleen lattiasta irti. Annetaan pysäytysaineen vaikuttaa 4 vuorokautta ja käydään pari kertaa päivässä heiluttelemassa astiaa, jotta hiilidioksidi poistuu. Yleensä käyminen pysähtyy kahdessa päivässä ja viimeistään kolmantena päivänä. Viimeisenä pysäytyspäivänä annetaan juoman seistä ainakin neljä tuntia heiluttelematta, jotta hiiva laskeutuu pohjalle.


Päivä 8

Kirkastaminen.

Jälleen kerran desinfioidaan lappomistarvikkeet, vesilukko ja toinen astia. Edellä mainittua lappoamisohjetta noudattaen lapotaan kilju puhtaaseen astiaan. Kaadetaan käymisainepakkauksesta pussi "superkirkastetta" kiljun sekaan. Otetaan vesilasiin haaleaa vettä (30 - 40-asteista) ja kaadetaan käymisainepakkauksesta pussi "viinigelatiinia" lasiin ja sekoitetaan hyvin. Kaadetaan gelatiini kiljun sekaan. Laitetaan kansi paikoilleen, suljetaan reikä sormella ja heilutellaan voimakkaasti. Päästetään paine pois. Toistetaan ravistelua ja paineenpoistoa niin kauan, että astiasta ei enää tule hiilidioksidia. Laitetaan vesilukko paikoilleen, tarkistetaan vesimäärä, nostetaan astia paikoilleen ja annetaan seistä 4-5 vuorokautta. Tässä vaiheessa astia saa olla viileässäkin paikassa, koska käyminen ei enää jatku.


Päivä 13

Desinfiointi. Puhdistetaan jälleen kerran toinen astia ja lappoamisvälineet.
Lapotaan kilju puhtaaseen astiaan ja varotaan jälleen heiluttelemasta astian sisältöä, ettei kirkas kilju samene.

Pullottaminen.

Valmis kilju voidaan pullottaa esimerkiksi tyhjiin 1.5 litran virvoitusjuomapulloihin, jotka on pesty ja desinfioitu. Pullojen pesu onnistuu parhaiten tekemällä viisi litraa desinfiointinestettä ja kaatamalla se tasaisesti jokaiseen pulloon. Pullot suljetaan ja niitä ravistellaan hetki. Ravistelun jälkeen huolellinen huuhtelu. Pulloja tarvitaan vähintään 15kpl, sillä valmista kiljua on noin 20 - 22 litraa.

Lappoaminen pulloihin.

Pestään lappoamisvälineet. Tämän jälkeen laitetaan lappo paikoilleen kiljuastian reunalle ja laitetaan lapon letkupuristin paikoilleen. Laitetaan lapon pää ensimmäiseen pulloon ja imaistaan lappo käyntiin. Kun pullo on täyttynyt, painetaan letkunpuristimesta ja kiljun virtaus lakkaa. Tämän jälkeen vaihdetaan letkun pää seuraavan pullon kaulasta sisään ja avataan puristin. Toistetaan kunnes kilju on lapottu pulloihin. Astian pohjalle jää pieni tilkka, sen saa pulloihin suppilon avulla tai siitä voi ottaa koemaiston.

Aktiivihiili sen tekee.Jos oikein haluaa hifistellä ja varmistua kiljun laadusta, on hyvä kaataa kilju aktiivihiilen läpi ennen pullotusta. Aktiivihiili huuhdellaan kuumalla vedellä kunnes siitä ei enää irtoa mustaa väriä veteen, toisin sanoen aktiivihiili on pölytöntä. Jos aktiivihiiltä ei pese vedellä, niin kilju saa tumman sävyn ja maku saattaa myös olla poikkeava. Laitetaan suppiloon suodatinpussi. Täytetään suppilo puolilleen aktiivihiiltä ja lirutetaan kilju aktiivihiilen läpi pulloon. Aktiivihiilisuodatinta ei tule kaataa täyteen kiljua, vaan pieni määrä kerrallaan. Näin aktiivihiili saa toimia oikein. Jos ei hermo kestä liruttelua pulloon, niin kiljun voi suodattaa desinfioituun astiaan ja vasta sitten pullottaa kilju.

Kuinka paljon käyminen haisee?  Valmistuksen aikana kilju tai kotiviini tahi olut haisee jonkin verran. JOs on oma asunto eikä esimerkiksi opiskelijasolu, niin hajuhaitta ei ole kovin suuri. Jos taas on mahdollista, että talon muut asukkaat ovat herkkänenäisiä, niin hajuhaittoja on vältettävä. Toki tulee muistaa, että kotiviinin valmistaminen on aivan laillista ja kysyttäessä voi vastata, että on kokeilemassa valmista kotiviinipakkausta. Hajuhaittaa voi pienentää hankkimalla hajuttoman vesilukon eli vesilukon, jossa on aktiivihiilipatruuna. Näitä saa tilattua netistä. Myös kaikkia muita tarvikkeita voi tilata netin kautta kotiviini- tai -olut-liikkeistä.

No comments:

Post a Comment