Thursday, April 10, 2014

Tarvikkeet



Kilju on yksinkertaista valmistaa. Tarvitaan vain muutama instrumentti, jotka todennäköisesti löytyvät valmiiksi joka kodista. Mutta jos harkitsee kiljun suurtuotantoa, on hyvä ostaa tarkoitukseen tarvittavat vehkeet vähittäismyymälästä.

Käymisastia on astia, jossa käymisprosessi tapahtuu. Astiaksi kelpaa periaattessa mikä tahansa tarpeeksi iso tonkka, kanisteri tai vastaava, mutta käytännössä täyden kiljupöntön käsittely ja siirtäminen on hankalaa, jos painoa on yli 40 kilogrammaa . Käymisastia pitää saada tehtyä tiiviiksi, mutta samalla siitä pitää päästä pois painetta. Yleensä on hyvä ostaa viinitarvikekaupasta kunnollinen käymiastia, jossa tulee mukana myös lappo ja vesilukko.

Lappo on letku, jolla lapotaan kirkas kilju toiseen astiaan. Lappoamisen kelpaa myös äyskäri, jolla äyskäröidään pinnasta kirkas kilju turhaan sekoittamatta.

Vesilukko on yksinkertainen vehje. Se päästää kaasua pois käymiastiasta, mutta ei päästä ilmaa sisään. Jos ilmaa pääsisi käymiastiaan, niin kiljun etanoli muuttuisi etaanihapoksi. Tällöin kiljun alkoholipitoisuus vähenisi ja maku muuttuisi pahaksi. Tuplahäviö. Vesilukko on näppärälle kaverille helppo rakentaa, mutta eivät ne kaupastakaan ostettuna paljoa maksa. Jos käymisastiana käytetään pulloa tai kanisteria, jossa on korkki, voi vesilukon jättää pois. Pitää vain muistaa välillä päästää paineita pois astiasta tai jättää korkin niin löysälle, että ulos tuleva kaasu pihisee. Tämä ei kuitenkaan ole edellä kerrotuista syistä paras vaihtoehto.

Tee-se-itse vesilukko

Vesilukon valmistaminen ei ole rakettitiedettä. Kyseessä on yksinkertainen koje. Vesilukon valmistat tekemällä pullon korkkiin reiän, johon pistät tiiviisti letkun silikonia tms. apuna käyttäen (ei saa olla pienintäkään vuotokohtaa) Letkun pinnan viet vesiastiaan. Nestepinnan tulee olla vesiastiassa alempana kuin käymisastiassa. Jos haluaa, ettei panos haise, voi vesilukkoon laittaa aktiivihiiltä, puuhiilijauhekin käy. Jos aktiivihiiltä tarvitsee vain pienen määrän, niin apteekista saa melko edullisesti hiilitabletteja. Jos käyttö on suurempaa, niin suuremmat määrät voi hankkia muualta.


"Vesilukko" pyörän venttiilistä

1. Tee käymisastian kanteen reikä vapaavalintaisella tyylillä.

2. Liimaa polkupyörän venttiili "väärinpäin" käyttäen esimerkiksi erikeepperiä.

No comments:

Post a Comment