Saturday, April 5, 2014

Kiljun kirkastaminen

Kirkastamatonta kiljua voi juoda, mutta se on pahaa ja siitä tulee huono olo. Silti suuri osa jättää koko kirkastamisvaiheen pois kiljua valmistaessaan, vaikka kirkastaminen on yksinkertaista, eikä vaadi sen kummempaa taitoa.

Kun kilju on käynyt, on odotettava vielä noin 5-7päivää, jotta hiiva laskeutuisi pohjalle. Hiivan laskeuduttua lapotaan kilju toiseen astiaan tai astioihin. Esimerkiksi kahteen pienempään. Tämä operaatio toistetaan kerran. 5-7 päivää on vain suuntaa antava ohje. Jos teet pienemmän määrän kiljua (2-5 litraa) lappoamisen voi aloittaa jo parin päivän päästä kun kilju on käynyt. On hyvä muistaa, että käymisastiaa ei saa ravistaa, jotta hiiva ei sekoitu uudelleen.

Kahden viikon kuluttua käymisestä sinulla on makuhermoja hivelevää, suussa sulavaa, kotitekoista kiljua.

Kiljun kirkastamisohje pähkinänkuoressa

Odota 3-7päivää.
Lappoa.
Odota 3-7päivää.
Lappoa.
Nauti kilju.

No comments:

Post a Comment